TZM 11 Mérnöki Iroda Kft.

Munkáink
Hidraulika
Centrifugál adagoló
HELP
Partnerek, kedvencek
Főoldal

VariCAD - gépészeti tervező szoftver

VariCAD CAD szoftver a következőkre használható:
- 3D általános géptervezés (alkatrészek, lemezalkatrészek, összeállítások, berendezések)
- 3D projekttervezés, létesítmény tervezés
- 2D gépészeti tervezés

- 2D rajzdokumentáció kezelés (mind dwg és dxf típusú)
- 3D modell generálás 2D dwg és dxf rajzfájlokból
- pneumatikus és hidraulikus rendszer kapcsolási rajz tervezés
- 3D nyomtató alkatrész tervezés (stl formátumban)

A VariCAD főbb előnyei:
- kiemelkedő ár-teljesítmény arány
- működik Linux rendszereken is (különösen a népszerű Ubuntu-n), ami miatt még költséghatékonyabb és biztonságosabb
(nem szükséges drága operációs rendszer és vírusírtó szoftver).
- különösen gyors és hatékony a nagyméretű importált (.step) modellekkel. A VariCAD ezeket a modelleket egy blokként és egy fájlban kezeli, így nem ment sokezer fájlt az importált modellből, ami sok időt jelent. De lehetséges külön fájlokban menteni és kezelni az importált modell alkatrészeit (és összeállításait) ha szükséges. Például ha Ön a tervezett berendezése létesítmény környezetét szeretné használni, akkor ez egy beillesztett modell fájlként lehetséges a főösszeállításban.
- extrém gyors és hatékony 3D modell generálás 2D dwg és dxf fájlokból. Használhatja a rajz bármelyik alkalmas nézetét vagy metszetét a 3D modell alapjául, közvetlenül a megnyitott rajzról. Tényleg csak pár klikk.
- beépített kötegelt step konvertere van,  amivel villámgyors konvertálás lehetséges adott könytárban levő modellfájlokkal

VariCAD - CAD rendszer leírás


A VariCAD egy  3D / 2D CAD szoftver  elsődlegesen gépészeti tervezéshez kialakítva. Az átfogó CAD szoftver segíti a tervezőket a gyors fejlesztésben. A szoftver "fully loaded" csomagként kerül értékesítésre, minden képességével és funkciójával, nagyon kedvező áron. A VariCAD kiemelkedő ár-teljesítményt biztosít és teszi a választását a legjobb döntéssé a piacon napjainkban.

Felhasználói felület és rendszerkörnyezet

A VariCAD grafikus felhasználói felülete (GUI) gyors és intuitív 3D/2D orientációra, használatra van kialakítva. A tervező gondolkodási folyamatához van igazítva, így az ötletek minimális mennyiségű lépésben realizálhatók. Minden parancs a könnyű felhasználhatóságnak megfelelően lett létrehozva. 3D modell kialakításával kezdheti, majd használhatja ezt automatikusan rajzkészítéshez, vagy akár rajzolhat csak 2D-ben. Általánosságban "természetesebb" 3D-ben tervezni, ami azonnal mutatja az alkatrészeket és összeállításokat. A 3D megközelítés általában intuitívabb mint a 2D szerkesztés. A 3D-ben készített modellek könnyen konvertálhatóak 2D dokumentációvá. A VariCAD-nak vannak eszközei a 2D frissítésre a 3D modell változásoknak megfelelően.

3D modellezés

A VariCAD tartalmaz 3D alapformákat (mint téglatest, henger, kúp stb.), amik könnyen módosíthatók a méreteik átírásával. A testek szintén készíthetők profil forgatással, extrudálással, vagy kihúzással. Valamint vannak komplikáltabb testképzési lehetőségek is mint hajlított forgatás, átvezetett kihúzás (átmenet) kör és négyzet vagy bármilyen profilok közt, vagy akár csavart testek létrehozása.
A testek összeadhatók és kivonhatók egymásból, így képzett Boole kialakítási fa reprezentálja a létrejött testet. A Boole műveleteknek van autómata vágó opciója. Elérhetők még előredefiniált kialakítás műveletek is mint furatok, kimarás, horonymarás. Az élek lekerekíthetők vagy letörhetők. A VariCAD sok lehetőséget biztosít a testátalakításokra és szerkesztésekre. A Boole fa szintén szerkeszthető - akár a 3D területről kiválasztva, akár a fastruktúrából.Paraméterek és geometriai kényszerek

Bár kényelmesen lehet alakítani a testeket vagy alkatrészeket, opcionálisan lehet geometriai kényszereket is definiálni.  Egyszer definiált kényszerrel az objektum "hozzáragasztható" a definiált helyhez. Pontosabban a kényszerített objektum szabadságfoka csökkenthető. Ha az objektum változik vagy átalakul, akkor a pozíciója automatikusan követi. Például ha egy hornyot a tengely végétől kényszerezünk, akkor a tengely hosszváltozása esetén a horony a tengelyvégtől állandó távolságban marad. A kényszerek definiálhatók a test részeihez, az egész testhez vagy 2D profil által generált testhez (például egy kihúzás).
Amikor megadja egy méretét a testnek, vagy a testgenerálás 2D alapprofiljának a méretei kényszerként működnek. Opcionálisan használhat paramétereket vagy matematikai kifejezéseket is. A paraméter értékek változásával változtathatja a test alakját vagy helyzetét is.

3D összeállítások és csoportok

A VariCAD a szerelések támogatását is biztosítja. Ha definiálva van kapcsolat az alkatrész és az összeállítás közt, akkor az alkatrész módosítások megjelennek az összeállításban is. Alkatrészmásolatok szintén létrehozhatók (azonos testek). Azaz egy objektum módosításakor módosul az összes csatolt azonos test is. Testcsoportok szintén definiálhatók, megkönnyítve a kiválasztást és a láthatósági változtatásokat több objektum esetén.

Ütközés vizsgálat (Interferencia)

Különleges képessége a 3D modellezésnek a komponensek ütközés vizsgálata. A VariCAD képes vizsgálni 3D összeállítások lehetséges kollíziójait (térfogat átlapolódás) a komponensek közt.

Számítások

A VariCAD képes számolni 2D keresztmetszet területet, felületet, térfogatot, tömeget, tömegközéppontot, és másodrendű nyomatékot. Gépészeti alkatrész számítások szintén megtalálhatók a gépészetben mindennaposan használt alkatrészekhez. Így van kalkuláció a húzó- és nyomórugókhoz, előfeszített csavarkötésekhez, szegekhez és reteszekhez, tengelyhornyokhoz, csapágybeépítéshez, tartókhoz összetett terheléssel (hajlítás és csavarás), fogaskerék és kúpkerék geometriához, és szíjhajtáshoz.Teríték (Lemez kihajtás)

A VariCAD szintén tud 3D lemezalkatrész kiterítést. Az XY koordinátáit a kiterített felületnek text fájlba lehet menteni. Egyedi hajlítási tényezők bevitele lehetséges a jobb igazodás végett a technológiához és anyaghoz.

Gépészeti szimbólum- és alkatrészkönyvtárak

A VariCAD tartalmaz standard gépészeti alkatrészkönyvtárakat (ANSI, DIN) kötőelemekhez, csapágyakhoz, hengerelt és húzott profilokhoz, valamint hidraulikus pneumatikus és villamos szimbólumokhoz.3D - 2D Export

3D modellek könnyedén konvertálhatók 2D rajzokká a hagyományos rajzi dokumentáció képzése végett. Készíthet 2D nézeteket egy vagy több kiválasztott testről 3D-ben definiálva a nézeteket. Kiegészítésként szintén exportálhatók metszetek is. A VariCAD támogatja a 2D nézetek frissítését a megváltozott 3D nézeteknek megfelelően.

2D rajzkészítés és szerkesztés

A rajzfunkciók a könnyű mérnöki használatra vannak kialakítva. Néhány kézreálló 2D rajzfunkció: automatikus objektum fogópontok detektálása, számos fogás mód, fő szerkesztővonalak, merőleges mód, négyzetháló, layer-ek, blokk létrehozás, sraffozás automatikus határdetektálással, fejlett méretezés, felületkikészítés szimbólumok, hegesztési szimbólumok, tűrés szimbólumok, és sok más. Természetesen lehet mm-ben vagy hüvelykben rajzolni.

 

BOM és tételjegyzék

A VariCAD biztosít eszközt a termék adatsruktúra kezeléséhez. Kapcsolat van a modellattribútumok és a tételjegyzék blokkok közt. Anyagjegyzéket készíthet (Bill Of Material - BOM) az összeállításról, vagy könnyen módosíthatja az adatokat. Minden komponenshez tartoznak attribútumok mint név, anyagtípus, vagy akár beszállító, stb. Ezek az adatok aztán használhatók anyagrendelésre, tételjegyzékhez, vagy bármi célra.Az adatstruktúra (BOM) exportálható más rendszerekbe vagy táblázatkezelőbe. A BOM testreszabható egyedi igények szerint. Kiválasztható hogy mik a szükséges attribútumok, tételjegyzék adatok, meg a BOM exportálás folyamat is.

Kompatibilitás

A VariCAD más CAD rendszerekkel képes adatcserére. Exportálhat STEP (3D), STL (3D), IGES (3D), DWG (2D), DXF (2D) fájlokat, és importálhat STEP (3D), DWG (2D), DXF (2D) fájlokat. A fájlok konvertálhatók egyenként, vagy kötegelve több fájlt egy lépésben.

Letölthető mintaprojekt

A szokásos tutorial mintaprojekten túl az alábbi linken elérhető egy közérdeklődésre számot tartó szabadon felhasználható mintaprojekt is, melyben egy hobby kialakítású 3 tengelyes kis cnc alapgép tervezési fájljai megtalálhatók. A mintaprojekten, illetve annak esetleges továbbfejlesztésén, testreszabásán keresztül jobban megtapasztalható a VariCAD-el történő munkavégzés!További információk a fejlesztő weboldalán: