TZM 11 Mérnöki Iroda Kft.

Munkáink
Centrifugál adagoló
Hidraulika
HELP
Partnerek, kedvencek
Főoldal

A munkavégzésről
A szervezettség előny a versenytársakkal szemben!
A tervezési-fejlesztési folyamatokat alapvetően jól meghatározza az ISO 11442:2006 szabvány, amit márcsak szabvány mivolta miatt is követendőnek tartok.
Ezen túlmenően célszerűen törekedni kell a struktúrált, követhető és átlátható munkavégzésre!
Ez nagyban segít elkerülni az "összezavarodást", bármely munka közben más munkák részeredményeinek, részegységeinek átvételét, ezáltal növelve a hatékonyságot.
A strukturált munkavégzés alapvető feltétele az átgondolt adattárolás és adatkezelés illetve az adatok azonosítási hivatkozási rendszere.
A műszaki területen az adatoknak és kommunikációnak (ami a konstrukciókat illeti) jellemző megvalósulása a rajzi formátum.
A rajzok azonosítására célszerűen a legátfogóbb rendszert kell alkalmazni, ami lehetőség szerint egységes formátumot ad a különböző ágazati (gépész, villamos, vákuum, stb) dokumentumoknak.
Számos hatékony rajzszámrendszer létezik, de mindenképp ajánlott valamelyik mellett következetesen elköteleződni!
A legfontosabb talán, hogy egy konstrukciónak csak egy azonosítója legyen, és ugyanaz a rajzszám ne legyen különböző kialakításokhoz hozzárendelve!
Az adatok tárolásánál is törekedni kell az egyértelműségre! Több helyen való párhuzamos tárolás zavart okoz, kerülendő! Természetesen a biztonsági másolat, archiválás szükségességének alkalmazásán kívül!
A munkavégzés szabályozása fontos.
1 ember önálló munkavégzése esetén is, azaz önmagának is a tervező be kell tartson szabályozott működést, hogy aztán korábbi munkáit később hatékonyan újra felhasználni tudja!
Többfős fejlesztői környezet esetén pedig elengedhetetlen a lokális szabályozása a munkavégzésnek.
Ennek megvalósulási formája az írott szabályzat. Ne sajnáljuk az időt a létrehozására, hamar megtérül, sok konfliktus, idő és energiapocsékolás előzhető meg vele!
Mai globális internetes világunkban nagy interkontinentális társaságok több csoportban folyamatosan dolgozhatnak fejlesztéseken.
Ezen szereplőknél hasznos és mondhatjuk hogy elengedhetetlen egy adat- és dokumentációkezelő keretrendszer (PDM) használata. De emellett is szükséges a folyamatok átgondolt, írott szabályozása!
És végezetül a témában fontos megállapítani, hogy minden szabályozás annyit ér amennyire betartják. Ezért a szabályzat betartásához, betartatásához is hozzá kell rendelni felelős személyt, aki célszerűen a felelős munkahelyi vezető.

CAD ez+az
step dwg dxf
A CAD világban a sokféleség nem mindig gyönyörködtet.. A különféle CAD rendszerek közt mindennapos szükségességű az adatcsere. Erre az ősidőkben (80-as években) először 3D adatcsereformátumként az igs terjedt el, majd ezt váltotta 1995-től a step. Ez gyakorlatilag a mai napig is a legalkalmasabb 3D neutrális formátum. Kifejezetten ajánlom.
2D téren talán egyszerűbb a helyzet, alapvetően a dwg és dxf formátumok vannak kvázi ipari standardként elterjedve. A dxf-et kivágógépekhez teríték adatfájlként használjuk, a dwg-t rajzok megosztásához. A step-el ellentétben itt fontos a verziószám is, amit a megfelelő Autocad verzióhoz kötünk. Én elsősorban dxf-ek esetén az R12-őt ajánlom, ami a legősibb még használatban levő kivágógépeknél is feldolgozható, dwg esetén a szintén nem új R14 formátum ami minden CAD szoftvernek manapság érthető.
3D invalid geometry
A CAD szoftverek általánosan irtóznak az inflexiós pontoktól, szingularitásoktól. Erre régi jólbevált trükköm hogy elkerülöm az érintőleges csatlakozást egy 0.01 vagy 0.001-es méretredukcióval. A szoftverek általában 6 tizedesjegyig kezelik a geometriai adatokat, a gyakorlati felhasználás szempontjából ez az infinitezimális mérték nem bír jelentőséggel, de a CAD szoftverben elkerültük a szingularitást!
Freecad telepítés
Freecad telepítéskor nem ajánlott olyan felhasználói fiókba telepíteni a programot ami neve nem kizárólag alap brit abc betűiből áll!
Például a "mérgöskígyó" nevű felhasználói fiókba teljesen felesleges, mert bár föltelepül, és el is indul, de a kiegészítők, makrók nem fognak települni és működni!
FEM szimmetriák
FEM analízis esetén bármely szoftvernél előnyös ha a modellszimmetriák kihasználásával minél kisebb modellt vizsgálunk! Félbe, negyedbe is darabolhatjuk a modellt, a vágási felületeken szimmetria kényszert alkalmazva (vagy a síkbeli csomópontokra a sík normális irányba 0 elmozdulást előírni)!